Drón technológia a mezőgazdaságban

A drónok ipari felhasználása szinte minden ágazatában gyorsan növekszik, de igazán a mezőgazdaságban virágzik.
Amerikában egyes jelentések szerint a mezőgazdasági drón piac várhatóan a 2019-es 1,2 milliárd dolláros (USD) iparágról 2024-ben 4,8 milliárd dollárra nő köszönhetően a drón használat széles körű elterjedésének a kis- és nagyüzemi gazdaságokban. Az UAS-ok (pilóta nélküli repülőgép) által a gazdaságokban összegyűjtött információkat már most is gyakran használják egyes gazdálkodásokban, ahol egy összetett rendszer részét képezik, melyet gyakran hívunk “precíziós mezőgazdaságnak”.

Sok területen a drón használat már a nagyüzemi precíziós gazdálkodás alapvető elemévé vált. Az általuk a táblákon összegyűjtött adatok segítenek a gazdáknak a megfelelő vetési terv és a tápanyag kijuttatási terv kialakításában a lehető legjobb hozam elérése érdekében. Több jelentés is azt mutatják, hogy a precíziós gazdálkodási rendszerek használata akár 10% -kal is növelheti a hozamot.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány olyan területet, ahol a drón-technológiákat már használják a gazdaságokban.


Növényélettani vizsgálatok

A drón monitoring egyik -már nagy sikerrel bevezetett- felhasználási területe a növények állapotának figyelemmel kísérése. A Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) nevű speciális képalkotó berendezéssel felszerelt drónok részletes színinformációkkal jelzik a növények egészségét. Ez lehetővé teszi a gazdák számára, hogy figyelemmel kísérjék a növényeket fejlődésük során, továbbá minden problémát időben észlelni lehet, így a gazdák időben, célzottan be tudnak avatkozni.

Az RGB -azaz a normál- kamerákkal szerelt drónokat a növények állapotának ellenőrzésére is használják. Sok gazda például már műholdas képeket használ a növények fejlődésének, sűrűségének és színeződésének figyelemmel kísérésére, de a műholdas adatokhoz való hozzáférés költséges, időigényes és sok esetben nem olyan hatékony, mint a drón képalkotás. Mivel a drónok a mezők közelében repülnek, a felhőtakaró és a rossz fényviszonyok kevésbé számítanak, mint a műholdas képalkotás esetén. A műholdas képalkotás további hátránya, hogy csak méteres pontosságot kínál, míg drónos felméréssel képesek vagyunk akár a milliméter pontos eredmény elérésére is. Ez azt jelenti, hogy az ültetés után az állományrésekkel rendelkező táblákat szükség szerint újratelepíthetjük, valamint betegség- vagy kártevőproblémákat azonnal észlelhetünk és kezelhetünk.

A tábla kondíciójának monitorozása

A drónos felméréseknek köszönhetően képesek vagyunk a talaj állapotának figyelemmel kísérésére, valamint a terepviszonyok feltérképezésére is. A drónok pontos tereptérképeket tudnak nyújtani, ideértve a magasságra vonatkozó adatokat is, amelyek lehetővé teszik a termelők számára, hogy észleljék az esetleges szabálytalanságokat a mezőn. A magassággal kapcsolatos információk hasznosak a vízelvezetési minták és a nedves / száraz foltok meghatározásában, amelyek hatékonyabb öntözési technikákat tesznek lehetővé. Ezek mellett speciális érzékelőkkel mérhető a talaj nitrogénszintje. Ez lehetővé teszi a műtrágyák pontos kijuttatását, a gyenge termőhelyek kiküszöbölését és a talaj egészségének javítását.

Ültetés és vetés

Meglepő ugye? A drónok egyik legújabb és kevésbé elterjedt felhasználása a mezőgazdaságban a vetőmagok ültetése. Az automatizált drón vetőgépeket jelenleg leginkább az erdészetben használják, de a szélesebb körű használat lehetősége a láthatáron van. A drónokkal történő ültetés előnye, hogy a nagyon nehezen elérhető területek újratelepíthetők vele, a munkavállalók veszélyeztetése nélkül. Két kezelőből (operátorból) és tíz drónból álló flotta képes akár napi 400 000 fa ültetésére is.

Permetezés

Dél-Kelet-Ázsiában már elterjedt a drónok használata a permetkezelésekre, Dél-Korea például a mezőgazdasági permetezések mintegy 30% -ához UAS -okat használ. A drónok nagyon nehezen megközelíthető területeken is képesek navigálni, például meredek hegyoldalakon, nagy magasságban. A kifinomult technológiának köszönhetően a drónok képesek akár csak adott terület egységekre, célzottan, a megfelelő cseppméret beállítása mellett a permetszer kijuttatására, a hatékonyság maximalizálása és a vegyszerköltségek megtakarítása érdekében. Jelenleg a drón permetezőgépekre vonatkozó előírások országonként nagyon eltérőek, azonban tisztán látszik, hogy a jövőben a technológiában rejlő hatalmas potenciál miatt a legtöbb európai országban is -természetesen szakképzett operátor irányítása mellett- használhatóak lesznek ezek az eszközök.

Konkluzió

A drónok már jelentősen megváltoztatták a mezőgazdasági ágazatot a világ számos országában, és az elkövetkező években ez a térhódítás csak még inkább nőni fog. Habár a technológia által nyújtott lehetőségek, a precíziós mezőgazdaság bevezetése minden kis- és nagytermelő számára rengeteg előnnyel járna, Magyarországon még mindig van mit tenni annak érdekében, hogy a gazdaságok ezt felismerjék és elkezdjék használni. Azonban fontos megérteni azt is, hogy -mint minden más technológiának- ennek is megvannak a maga korlátai. Ezért is ne kezdjünk el mindenféle drága eszközt vásárolni anélkül, hogy nem vagyunk tisztában azok funkcióival és esetleges korlátaival.